Type hut

Aan boord van een cruiseschip kunt u kiezen uit verschillende typen accommodaties. De keuze bestaat hierbij uit een binnenhut, buitenhut, buitenhut met balkon, diverse suites en penthouses.
 
U heeft altijd een eigen badkamer met douche en/of toilet, ongeacht welk type hut u boekt. Elke hut beschikt over een telefoon, televisie, radio, airconditioning, voldoende kastruimte en een kluisje. Vaak heeft u een zitgedeelte met een klein bureau met spiegel en ligt er een föhn in de hut. De meeste hutten hebben tegenwoordig een stopcontact welke geschikt is voor de Nederlandse apparaten. Het blijft wel verstandig om een wereldstekker mee te nemen, zodat u de overige stopcontacten ook voor uw spullen kunt gebruiken. Een aansluiting voor uw scheerapparaat is te vinden in de badkamer. Regelmatig hebben hutten ook een minibar of een kleine koelkast.
 
De voordeligste accommodatie is de binnenhut. In een binnenhut heeft u geen daglicht, er is geen raam of patrijspoort. Een buitenhut beschikt over een raam of patrijspoort (soms met belemmerd zicht). Dit raam kan niet open. Op de hoger gelegen dekken bevinden zich de buitenhutten met balkon. De hutten zijn onderverdeeld in categorieën. De categorie is afhankelijk van het type, de indeling, de afmetingen en de locatie op het schip.
 
Op de hoogst gelegen dekken bevinden zich de grotere suites en penthouses. Deze hutten beschikken over het algemeen over een extra zitgedeelte, meer kastruimte en een apart slaapgedeelte. Het balkon is ruimer en er zijn extra voorzieningen, waaronder vaak butlerservice.
 
Tweepersoonshutten
De indeling van deze hutten is over het algemeen met twee losse bedden, die opgemaakt kunnen worden als één bed. Bij het maken van uw boeking, kunt u uw voorkeur reeds doorgeven. Het komt af en toe voor dat een rederij hutten heeft met alleen een tweepersoonsbed dat niet uit elkaar gehaald kan worden of twee lossen bedden die niet aan elkaar geschoven kunnen worden.
 
Drie- en vierpersoonshutten
Deze hutten hebben één of twee extra inklapbare bovenbedden en/of een extra slaapbank. Overdag doet deze bank dienst als zitbank en ’s avonds wordt deze opgemaakt als bed. Ook kleinere bedden kunnen voorkomen, de zogenaamde roll away bedden. Dit zijn kleinere bedden en daardoor prima geschikt voor kinderen. Hoe een hut is ingedeeld is afhankelijk van de rederij, het schip en de categorie.
 
Buitenhutten met (volledig) beperkt zicht
Wanneer uw buitenhut gelegen is op hetzelfde dek als waar ook de reddingsboten hangen, dan wordt uw uitzicht door deze boten (volledig) beperkt. De prijs van deze buitenhutten ligt daarom ook lager dan de hutten die een vrij uitzicht hebben.
 
Garantiehutten
Als u een hut op basis van garantie boekt, dan krijgt u niet direct een hutnummer. U boekt een bepaalde categorie en het hutnummer wordt kort voor vertrek bekend gemaakt. Het komt ook voor, dat u pas tijdens het inschepen uw hutnummer te horen krijgt. Bij het boeken van een garantiehut krijgt u altijd de categorie waar u voor betaald heeft of er wordt kosteloos een hogere categorie toegewezen. Boeken op basis van garantie betekent dan ook dat u de ligging van uw hut vooraf niet weet. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u een hogere categorie hut toegewezen krijgt op een lager dek.