Reisdocumenten en visa

Reisdocumenten
Voor alle cruises is een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkeer in Nederland. Alle reizigers dienen te beschikken over een eigen paspoort, ook kinderen en/of baby’s. 
 
Indien u op reis gaat met een minderjarig kind met een andere achternaam dan uzelf, dan moet u een Engelstalige verklaring bij u hebben, waarin staat vermeld dat de ouder die thuis blijft toestemming geeft voor de reis. Bij deze verklaring moet ook een kopie van het paspoort worden gevoegd van diegene die toestemming verleent.
 
Een advies is om tijdens uw vakantie naast uw paspoort nog een ander legitimatiebewijs met foto of een kopie van uw paspoort mee te nemen. Het komt regelmatig voor dat rederijen uw paspoort gedurende de cruise innemen, zodat zij de juiste gegevens bij de hand hebben voor de immigratiediensten in de havens.
 
Let op als u een stempel of visum van Israël in uw paspoort heeft. Veel landen in het Midden Oosten staan een stempel of visum van Israël niet toe in uw paspoort en kunnen u de toegang weigeren. In deze gevallen zult u een nieuw paspoort moeten aanschaffen.
 
 
Visa 
Indien uw cruise vertrekt uit een land waarvoor u een visum nodig heeft, dient u dit visum zelf aan te vragen. Het is van belang om dit tijdig voor vertrek te regelen.
 
Verenigde Staten
Reizigers naar de Verenigde Staten en bijbehorende eilanden (onder andere Hawaii en Puerto Rico) zijn verplicht om zich via het Visa Waiver Program te registreren voor een ESTA. Registratie is mogelijk via de website van de Amerikaanse overheid https://esta.cbp.dhs.gov/  (kosten USD 14 per persoon).
 
LET OP! Alleen toestemming via deze originele ESTA website is rechtsgeldig. In alle andere gevallen heeft u een bezoekersvisum nodig. Omdat tijdens een cruise meerdere landen worden bezocht, zullen wij u bij de boeking de benodigde algemene informatie verstrekken over de vereiste reisdocumenten. U dient er echter zelf voor te zorgen dat u bij vertrek en tijdens de reis in het bezit bent van alle benodigde documenten. Daartoe zult u tijdig moeten nagaan of de eerder verkregen informatie nog correct is. Zie ook de ANVR-Reisvoorwaarden artikel 9.
 
Canada
Vanaf 15 maart 2016 zijn reizigers per vliegtuig naar Canada verplicht een eTA (Electronic Travel Authorisation) in het bezit te hebben. Reist u over land of zee Canada binnen, dan is een eTA niet nodig. U kunt het visum aanvragen via de website http://www.cic.gc.ca/english/visit/tourist.asp (kosten ca. CAD 7 per persoon).
 
Turkije
Begint of eindigt uw reis in Turkije, dan heeft u een visum nodig. Deze kunt u aanvragen via de website https://www.evisa.gov.tr. Kosten voor het visum zijn USD 20 per persoon en ontvangt u per e-mail, zodra de betaling is gedaan. Bij uw vertrek uit Turkije dient uw paspoort nog minimaal acht maanden geldig te zijn. Indien u tijdens uw cruise enkel een haven in Turkije bezoekt, dan is het niet nodig om een visum aan te vragen. 
 
St. Petersburg
Om tijdens uw cruise in St. Petersburg aan land te kunnen gaan heeft u een visum nodig. Bij excursies via de rederij wordt het visum door de rederij geregeld en zijn de kosten bij de excursie inbegrepen. Kiest u ervoor om op eigen gelegenheid aan land te gaan, dan moet u voor uw reis aanvangt zelf een visum aanvragen bij de Russische ambassade in Nederland. Dit is een complexe en kostbare aangelegenheid. Het is dan ook aan te raden om deze haven te ontdekken middels een excursie via de rederij. 
 
Er zijn meerdere landen waarvoor u een visum nodig heeft. Bijvoorbeeld Australië, China, Ghana, India, Indonesië, Jemen, Kenia, Libië, Oman, Rusland, Tanzania en Vietnam. Er zijn visa, die tegen betaling door de rederij worden geregeld. Het komt echter ook voor, dat u zélf voor vertrek het visum moet regelen. 
 
Voor meer informatie over visa raden wij u aan om de website van het CIBT (de Visumdienst) te raadplegen. Op www.cibtvisas.nl vindt u alle details over visa en de aanvraagprocedures. Let hierbij op dat het regelen van een visum enige tijd in beslag kan nemen.
 
Alle reizigers zijn er zelf verantwoordelijk voor dat zij beschikken over de juiste reisdocumenten en eventuele visa. Tevens dient de reiziger zelf te controleren of visa of andere reisdocumenten noodzakelijk zijn. Neemt u te allen tijde uw (online aangevraagde) visum mee op reis.