Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden, behorend tot Spanje, zijn vooral in onze winter een populaire bestemming. Het is een eilandengroep van vulkanische oorsprong gelegen voor de kust van Afrika, bestaande uit de eilanden Lanzarote, Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, El Hiero, La Palma en 6 kleinere eilanden. De eilanden zijn per vliegtuig makkelijk en binnen korte tijd te bereiken. De temperatuur is er subtropisch en vaak waait er een verfrissend windje. Volgens zeggen heeft Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld.
 
De meeste cruises naar de Canarische Eilanden beginnen in Southampton, Barcelona, Savona of op één van de eilanden zelf. Soms zijn er zelfs mogelijkheden om vanuit Nederland naar de Canarische Eilanden te varen, dit is echter helaas meer een uitzondering dan een regel.
 
De eilanden werden in de 15e eeuw door de Spanjaarden veroverd en er werden welvarende handelsposten gevestigd. Ook Columbus is hier enkele malen geweest als tussenstop voor zijn reizen naar "het westen". De Canarische Eilanden zijn een erg veelzijdige bestemming. U vindt er cultuur, indrukwekkende natuur en prachtige stranden.
 
Tenerife is het grootste van de zeven eilanden. Midden op het eiland ligt de Pico del Teide, die met zijn hoogte van 3700 meter de hoogste berg van Spanje is. Deze berg deelt het eiland eigenlijk in tweeën. Het noorden van Tenerife is groen en vruchtbaar en het regent hier regelmatig. Het zuiden van Tenerife, is droog en zeer zonnig en hier bevinden zich dan ook de meeste badplaatsen. De hoofdstad van het eiland, Santa Cruz de Tenerife, is een moderne havenstad. Vanuit Tenerife kunt u ook excursies boeken waarbij u walvissen en dolfijnen kunt spotten.
 
Het meest afwisselende eiland is Gran Canaria, het "eiland van de eeuwige lente". Ook hier is veel te beleven zoals bijvoorbeeld de Caldera de Bandama in het noordoosten van het eiland. Deze indrukwekkende vulkaankrater is ruim een kilometer breed en biedt een geweldig uitzicht over de noordoostkust en het bergachtige landschap in het westen. Alleen de weg naar de top is al adembenemend, u waant zich in een heerlijk mediterrane omgeving met talrijke wijngaarden. In het archeologische park La Cueva Pintada in Las Palmas vindt u indrukwekkende grottekeningen en krijgt u een goede indruk van de geschiedenis van het eiland. In het zuiden vindt u de Dunas de Maspalomas, een bijzondere zandvlakte van 418 hectare die constant veranderd door de wind.
 
Lanzarote is echt een eiland voor de natuur- en strandliefhebber. Het National Park Timafaya is goed te vergelijken met een maanlandschap en hier zijn ook de grootste vulkanen van Lanzarote te vinden. Lanzarote heeft er meer dan 300. De zwarte zandgrond contrasteert prachtig met de vrolijk gekleurde huizen die u ook op het eiland vindt. Veel van de karakteristieke bebouwing is te danken aan kunstenaar César Manrique. Hij bepaalde dat alleen de kleuren groen, blauw en bruin zijn toegestaan voor deuren en kozijnen. Als u van winkelen houdt dan bent u op Lanzarote op de goede plek. Dankzij het vrij gunstige belastingklimaat is het er aantrekkelijk om te winkelen.